Tuesday, 12 September 2017

Bento Aisy (Part 1)


Bento Aisy ni kadng rajin kadang malas nak buat. Tapi bila Aisy request kena la buat jugak kan. Tapi aku takde lah macam mommys yang lain. Aku tak gigih nak buat macam-macam bentuk tu. Bear la bunga la angry bird la. Memang tak de masa nak buat. Buat bento ni pun dah cukup rajin aku rasa. 

Aisy senang. Semua benda dia makan. Tak memilih. Bila bawak tu kena buat lebih. Sebabnya bila rehat dengan kawan-kawan tu biasalah mesti ada yang nak. So kena share share. Takpelah budak-budak kan. Dorang tak bawak bekal. Beli kat kantin je. Bila tengok Aisy bawak makanan dari rumah dorang rasa macam sedap sangatlah bekal Aisy ni. heheheee...

Ni baru half . Nanti aku post lagi gambar-gambar bento Aisy.


Tuesday, 20 September 2016

Ikea Personal Shopper

Salam u ollssss.
Hari ni nak cerita sikit pasal Ikea.

Selalunya orang pompuan yang suka bab ikea ni. 
Tiap-tiap bulan nak shopping Ikea.
Tapi ada yang frust bila dapat gaji tapi tak dapat pi shopping. 
Sebabnya, tak de masa. Tiba-tiba sibuk minggu tu. Nak kena balik kampunglah gi weddinglah. 
pastu ada yang cik husband takmo pi tempat macam tu. sesak katanya. nak beratur bayar panjang.
macam-macam lagi lah.

Don't worry ...
Just bagi je list barang korang tu serta payment lah opkos kan. Nanti PS akan belikan dan pos atau hantar terus pada anda.

Senangkan?

Takpayah beratur, takyah penat tawaf 1 ikea, takyah redah jem, takyah spend duit terlebih kan kan kan?????

korang boleh gi fb ni 

https://www.facebook.com/no1ikeapersonalshopper/

ataupun 

whatsapp 0123811492

happy shopping chuuollssssssss









 

Monday, 22 August 2016

Legoland 5-7 Ogos 2016

Setahun baru nak update holiday ke Legoland. Bertuah betul mommy AisyKyle ni kan?

Disebabkan IG sangat senang nak upload pict jadi blog ditinggalkan begitu saje. Sekarang ni barulah nak hegeh-hegeh menyimpan memori manis dalam blog.

Cerita ke Legoland ni kami bukan pergi main bohh saja tau. Kami kumpul duitt tabung kami. Kami tu maksudnya kami 4 beranak. Masing-masing pecah tabung. Papa pecah poket hahahahaa..

Kira punya kira cukupla untuk kami berempat. Hotel pun pilih yang dekat dengan Legoland & murah. Rm80 1 malam. Okla kan. Buat tidur je.

Tapi memang koyak la nak masuk Legoland tu. Kami ni bukannya kayo nak main pergi je tempat mahal-mahal ni. Tapi Alhamdulillah dengan izin Allah kami dapat bawa anak-anak ke sana. Aku dah lupa berapa tix masuk untuk 2 park tapi rasanya dalam RM600++ kot kalau tak salah.

Dah sampai kaunter tu kena la bayar jugak kan. Takpela janji anak anak happy. Setahun sekali holiday.

Wednesday, 10 August 2016

Proses D&C; Mudah,Cepat,Tak Sakit!!

Kalau kita google pasal proses d&c atau cuci rahim ni macam-macam cerita yang keluar.
Ada yang sedut gas, ada yang kena masuk ubat kat bawah, muntah lepas d&c..banyak lagilah.
ada yang kena korek hidup-hidup pun ada.

Mengerikan.

Aku pun cuak jugak bila doct nak buat d&c. Sebab memang tak pernah ambik tahu dan tak ada ilmu pun pasal ni. Walaupun czer dua kali, tapi aku tetap neves.

Tapi sebelum aku cerita pasal proses d&c yang mudah, cepat, tak sakit ni...aku cerita sikit kronologi macam mana aku tahu aku gugur.

 Last weekend 5-7 ogos aku & family pergi holiday ke Legoland. Ada yang anggap aku terlalu penat dan melasak kat sana. Sama sekali tidak. Sebab kat sana aku sangat relax. Tak main yang lasak-lasak pun. Aku banyak duduk dan tengok anak-anak yang main. Setakat ride train yang gek...gek...gekkkk...tu adalah. Teman kan Kyle je pun.

Sebenarnya Isnin malam nak tidur aku tengok ada spotting. Rasa macam pelik jugak. Last month kuar spotting. Takkan la ada lagi kan?.Supposed checkup on 12 ogos tapi rasa tak sedap hati so pergi la hospital tengahari tu.

Doct scan perut aku banyak kali. Lama.....sebab doct tengok jantung tak ada. Last month ada. Bila doct pasang sound pun memang takde bunyi heart beat. Aku dah terdiam. Tak tau nak tanya atau cakap apa kat doct. Then doct tengok size baby kecik. Baby tak grow. Sepatutnya dia dah membesar dan kaki tangan semua patut dah terbentuk. Tapi ni memang tak de rupa pun.

Aku dah 12weeks tapi bila doct tengok size baby tu size 9 weeks. So doct assume baby dah takde since 9 weeks lagi. Doct banyak kali check tapi sama jugak.

Terdiam terus aku. Tahan tak nak nangis dulu. Cuba jadi kental kononnya. So doct advise buat d&c. Dia kata nak tunggu jatuh sendiri boleh tapi still kena datang hospital untuk check ada saki baki. Kalau ada kena buat d&c jugak.

Mula-mula kitorang tak decide lagi nak setuju ke tak buat d&c terus atau tunggu seminggu lagi. Balik rumah nangis puas-puas sampai tertidur. Fikir-fikir balik buat je terus d&c. Cepat setelkan cepat aku baik cepat jugak aku dapat move on. Kalau aku tunggu, benda tu jatuh & keluar sendiri dan masa tu aku sorang-sorang kat rumah macam mana? Bila dah panic aku tak tau jadi apa nanti. Baik ambik langkah selamat.  

Hari Rabu, 10 Ogos 2016.

Pukul 7.30 pagi aku n husband dah tercongok kat Hospital Bersalin Razif, Klang. Malam sebelum tu dah bedal pizza hut puas-puas sebab teringin pastu terus puasa sampai pagi. Neves makin kuat. Diam je masuk wad. Sebab takut.

Dah siap-siap tukar baju, Dato' datang visit. Dia cerita sikit-sikit pasal d&c. Bunyi dia macam senang je. 10minit buat 10minit lepastu dah sedar...Hamboiiiiii dato' ni. proses ni dah la nak korek kat bawah tu. Kalau sakit injection aku tak kisah. Memang sakit tapi aku berani benda-benda macamtu. Jangan usik tang bawah tu. Memang aku ngeri...

Masuk labour room mulut aku tak dok diam. Baca zikir la ayat kursi lah..Dalam tu ada dato', datin and nurse. 3 orang je kerjakan aku, Pastu aku nampak pulak palang kaki tu kiri kanan...ahhhh sudah. nak kena kangkang plak. bencii!!

Then dato masukkan ubat kat tangan, terasa menggelupur je ubat tu masuk sampai ke bahu....

Tiba-tiba tersedar, aku dah siap!...Hahahaaaa. tak sempat kangkang tak sempat baca doa aku dah pengsan. Hebat betul ubat tu. Memang tu pun yang aku nak. Tau2 dah siap... Lega. 

Ada hospital kena pakai gas dan ada yang kena insert ubat kat bawah. Mungkin lain hospital lain prosedur dan lain kes lain prosedur jugak. 

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan tak rasa sakit. Doct tak tunjuk pun apa yang keluar. Dia kata dah hancur & tak de rupa pun. Sebab kecik lagi kan. 

So far since aku bersalin czer 2 kali kat Hospital Bersalin Razif, memang mudah dan menyenangkan. Bukan sebab swasta dan hospital berbayar ye. Tak semua hospital swasta yang buat kita rasa selesa. Aku cerita based on pengalaman aku. 

If ada duit nak bersalin di hospital swasta, aku cadangkan pergilah ke Hospital Bersalin Razif. Tak nak pun takpe. Tak paksa..Harga bersalin normal dan czer pun antara yang termurah. Facilities pun bagus. Percayalah...hahahaaaaa..

Tengahari doct check & visit pastu lunch bubur dah boleh balik dah...Tak payah stay pun kat situ. After 1 week datang balik untuk checkup. 

Tak pernah terfikir pun akan alami keguguran. Tapi since awal-awal mengandung aku ada perasaan yang tak best. Tak tau apa dan kenapa. Naluri ibu kan kuat. Hari-hari just berdoa Allah lindungi aku dan kandungan aku. Apakan daya....Allah knows Best. 

Aku redha dengan apa yang jadi. Alhamdulillah aku kuat dan boleh terima. Mula-mula memang macam meratap meraung jugak. Balik rumah sembahyang, tidur baru tenang.

Now aku dalam proses berpantang. Walaupun rasa tak sakit, tak berjahit tapi pantang tetap pantang. Badan nak pakai lama woiiiiii....sekarang mungkin ko tak rasa sakit. Tunggu ko tua nanti. 

Assalamualaikum..





 

Saturday, 19 December 2015

Mikail Turns 3

Sorry baby, mommy baru nak buat entry birthday kyle selepas sebulan. Line tak de kat umah ni. Susah naaa nak surfing.

Happy Birthday Aisy Dhamin Mikail. 3 tahun dah anak bujang mommy ni. Kawan-kawan lain nak masuk 4 tahun dah. Awak baru nak masuk 3. Mommy pulak rasa awak macam 2 tahun lagi.

Birthday kali ni buat simple je. Sebab double celebration masa 1 nov hari tu. Same day dengan graduation Aisy. Just order cake pastu dinner kat nandos je. Ajak bff dia 1 family. Ada cake ultraman tu dia dah cukup happy dah.

Tahun ni kyle dpt byk hadiah besar. Scooter lah ultraman sebesar dia pun dapat. Untung ko nak. Mommy kasi kasih sayang je la ye.

Kyle, mommy doakan kyle jadi anak lelaki yang baik, bijaksana dan mampu jadi pelindung keluarga dan adik beradik awak. Jadilah seorang pemimpin, jadilah anak yang taat pada perintah Allah dan ibu bapa. Moga sentiasa sihat dan jauh dari musibah. Hari-hari mommy doakan yang terbaik untuk kyle. I love you by....😙

Monday, 14 December 2015

Short Vacayyy - Swiss Garden Melaka

Tak tau nak pi mana masa cuti sekolah hari tu. So decide pergi yang dekat-dekat je. Melaka lah apa lagi. Tapi this time itinerary memang lain. Takde jalan-jalan kat luar. Kita lepak dalam hotel je. Keluar pun just gi makan je. Hahahaaa... sebelum tu pun dah pi melaka. Dah merayau satu town dah. Takkan nak repeat balik kan. Benda yang sama je. 

Sebab tu pilih Swiss sebab anak-anak boleh main air kat situ. Tu pun dah cukup menggembirakan dorang dah. Tapi bukan untuk mikail. Mamat sorang tu mula-mula excited lah. Dah masuk air terus jerit. Haiisshhhhh...

Malam pulak kami pi dinner kat asam pedas claypot.Pastu balik hotel terus. Tengok tv. 

Rasanya lepas ni kalau gi melaka lagimemang nak stay kat swiss je. Bilik besar. View cantik. Tapi kena booking masa ada promo lah. Mana mampu nak bayar  normal rate kan. 

Ops lupe plak. Bilik kitorang tingkat 32. Gayat wooooo.Kecut-kecut berdiri kat balcony luar tu. Aku siap merangkak lagi masuk bilik. 

Monday, 23 November 2015

Suami I dah tak merokok.

Alhamdulillah doa aku dimakbulkan. Walaupun awie tak 100% berhenti menyedut dan menghembus asap tapi aku rasa lega. Smoker ni mana boleh terus stop. Terkejut segala organ dan sel-sel dalaman badan dia. Masuk spital kang sape susah? Ahkak jugak.

Biarlah dia hisap vape. Wangi sikit. Kalau dulu aku pantang sikit dia bawak bau rokok tu masuk dalam rumah. Confirm kena sembur. Walaupun dah wangi tapi tidak sesekali aku benarkan vape dalam rumah. NO SMOKING  NO VAPE dalam rumah. Aku paling pantang.

Rumah ku syurgaku. Ada smoker memang tak kisah dengan orang keliling. Dorang akan hisap sukati dia. Dalam rumah dalam bilik pun boleh. Ada kisah? Aku mengaku aku sangat lantang sound awie dalam rokok ni. Kita ada anak-anak. Dorang sangat sensitif dengan bau tengik rokok ni. So far awie tak pernah merokok dalam rumah dan dalam bilik. I respect u, u respect me gitu. Love u pa.

Sekarang ni mana-mana dah bawak beg. Dah ada gadget baru katakan. Orang lain walaupun hisap vape tapi still merokok jugak. Awie totally free dari rokok. Aku tak bau dah bau rokok kat dia. Dia memang nak stop rokok terus. Tu yang buat lagi sayang tuuuuu.

Harap-harap 1 hari nanti awie akan stop  vape pulak. In sha allah.. jangan berhenti berdoa.